divendres, 2 de juny del 2023

12 MESOS...12 HISTÒRIES


 12 MESOS...
12 HISTÒRIES

El 12 de gener del 2010 un terratrèmol de magnitud 7,0 va colpejar a 22 km a l'oest d'Haití, destruint la major part de Port-au-Prince. El terratrèmol va deixar més de 200.000 morts, 300.000 ferits, 2,3 milions de desplaçats, milions sense llar i danys estimats entre US$ 7.800 i US$ 8.500 milions.



Icono de Validado por la comunidad
                

El 4 de febrer de 2004, Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes i Eduardo Saverin van llançar Facebook a la Universitat de Harvard, a Cambridge, Massachusetts. Un mes després s'obre a estudiants de Yale, Columbia i Stanford. Facebook aviat es convertiria en un fenomen als campus universitaris dels Estats Units.El 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, és una data que se celebra a tot el món, des del 1978, arran d'una proposta de l'Assemblea General de l'ONU, per recordar a qui van ser les pioneres en la demanda per la igualtat de drets i oportunitats.




El 20 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Marihuana, una planta que ha causat una profunda polèmica, a causa del seu ús i efectes en el cos humà i en la societat.


El 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles per crear consciència sobre la importància dels pol·linitzadors, les amenaces a què s'enfronten i el benefici per a tota la Terra.

El Dia Mundial de la Bicicleta se celebra cada 3 de juny per tal de visibilitzar la importància d'un mitjà de transport ecològic i saludable. El 8 de juliol se celebra el Dia Mundial de l'Al·lèrgia, amb l'objectiu de conscienciar la població de la importància d'educar per a la prevenció de les malalties causades per les al·lèrgies, així com de la cerca de tractaments efectius que millorin la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

El 12 d'agost celebrem el Dia Internacional de la Joventut, una data promoguda per l'ONU que busca aconseguir la participació dels joves a tots els àmbits de la societat, per solucionar els desafiaments a què la joventut s'enfronta cada dia.

L'any 1979, l'Organització Mundial del Turisme (OMT) va proclamar el 27 de setembre com el Dia Mundial del Turisme, per commemorar l'aniversari de l'aprovació dels seus Estatuts.  

El 11 de octubre se conmemora el Día Internacional de la Niña, una fecha proclamada por la ONU en 2012 con el objetivo de dar apoyo a todas las niñas del mundo en defensa de sus derechos, así como concienciar a la población sobre los desafíos que tienen que superar en muchas ocasiones solo por su género.

 El 7 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Física Mèdica, coincidint amb el natalici de Marie Curie, una reconeguda científica que va ser la pionera a aconseguir grans avenços en el camp de la radioactivitat i el treball dels quals s'ha convertit en una gran aportació per a tractar malalties com el càncer i altres.



El dia 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la SIDA. Va ser el primer dia dedicat a la salut a tot el món, i la raó d'escollir aquesta data concreta va ser per raons d'impacte mediàtic, en ser el primer dia del mes de desembre.



divendres, 9 de desembre del 2022

25 DE NOVEMBRE

 


Es va triar el 25 de novembre per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal, Pàtria, Minerva i Maria Teresa, tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 en mans per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.








divendres, 25 de novembre del 2022

CASTANYADA VS HALLOWEEN


La Castanyada és una festa popular dels Països Catalans, especialment a Catalunya. Se celebra el dia de Tots Sants, si bé darrerament és freqüent desplaçar-ne la celebració a la vigília d'aquesta diada, el vespre del 31 d'octubre.


Com el halloween dels països anglosaxons, o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses o gallegues, o també el Samhain (cap d'any celta), la castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la Castanyada és el moscatell.


Ami la que mes m'agrada es la castanyada, només per que arribi les epoques de castanyes. 

12 MESOS...12 HISTÒRIES

 12 MESOS... 12 HISTÒRIES El 12 de gener del 2010 un terratrèmol de magnitud 7,0 va colpejar a 22 km a l'oest d'Haití, destruint la ...